Normal_normal_verward

In zes jaar tijd is het aantal meldingen van verwarde mensen aanzienlijk toegenomen. Waar er over het hele jaar 2011 ruim 40.000 zogenoemde E33-meldingen binnenkwamen, zijn er in de eerste zes maanden van 2017 al 41.082 meldingen binnengekomen over mensen die verward gedrag vertonen. Dit blijkt uit documenten van de politie, in handen van De Monitor. Dat meldt De Monitor. 

De politie registreert een melding van verward gedrag met de E33. Sinds 2011 is de term verward gedrag in gebruik genomen. Hoewel het aantal meldingen is toegenomen, blijft het lastig om vast te stellen om hoeveel personen het gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat over één persoon tien meldingen zijn binnengekomen. Iedere melding wordt als een aparte E33 geregistreerd. De media kan tevens een rol spelen in het toenemend aantal meldingen, aldus De Monitor.

Wat niet uit de cijfers blijkt, is of de gemelde personen een psychiatrische achtergrond hebben. Uit eigen onderzoek van De Monitor blijk namelijk wel dat de term verward gedrag veel vaker wordt gebruikt dan voorheen en dat mensen het zelfs een containerbegrip noemen. Dit betekent dat niet alleen mensen met een psychiatrische achtergrond verward genoemd worden, maar ook verslaafden of mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

De E33-melding wordt echter wel gebruikt als gevolg van de problemen in de geestelijke gezondheidszorg. Het toegenomen aantal meldingen zou onder andere te maken hebben met bezuinigingen, maar dat betwijfelt De Monitor. Evenals ggz-onderzoeker Bauke Koekkoek. Hij ziet geen direct verband tussen bezuinigingen in de ggz en de toename van het aantal verwarde personen Volgens Koekkoek betreft slechts 30 procent van de E33-meldingen iemand met een psychische stoornis.

De Monitor noemt het vreemd dat diverse commissies zijn opgericht naar aanleiding van deze meldingen en pleit daarom voor meer onderzoek naar de cijfers en wat daar precies achter schuilt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids