Normal_internet__pc__muis__computer__ict

Op pro-anorexiasites waar meisjes en vrouwen met anorexia nervosa online samenkomen, bevinden zich ook mannelijke coaches die deze meisjes om naaktfoto’s of seks vragen. Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) ging op onderzoek uit en maakte op één van de sites profielen aan. Binnen enkele uren kwamen daar tientallen reacties op en de meeste van hen vroegen om foto’s of seks in ruil voor ondersteuning bij het afvallen. Dit meldt NOS. 

“De pro-ana-coaches waren heel direct en zeiden dingen als ‘ik wil je helpen, maar dan moet je wel nu naaktfoto’s leveren’. Of: ‘Ik ga je helpen, maar dan moet je wel seks met me hebben’.  Ze spelen duidelijk in op de kwetsbaarheden van het meisje”, zegt onderzoeker Shamir Ceuleers van het CKM.

Schelden en dreigen

Meisjes die geen naaktfoto wilden sturen of ingingen op het seksverzoek, werden uitgescholden en bedreigd. Coaches noemen deze meisjes dik en dreigen foto’s te delen of hun thuis te bezoeken.

CKM ondervroeg samen met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme zestig meisjes met anorexia die op pro-anorexiasites of in pro-ana-groepen zitten, waarvan bijna driekwart jonger dan 18 jaar was. Bijna alle meisjes antwoordden bevestigend op de vraag of ze weleens zijn gevraagd een foto te sturen. Ruim 50 procent kreeg het ‘verzoek’ van een coach om in het echt af te spreken en een vijfde van de meisjes sprak een coach die seks wilde in ruil voor afvalhulp. Geen van hen ging hierop in. Tegelijkertijd deed ook geen enkele slachtoffer aangifte, veelal uit schaamte.

Door: Nationale Zorggids