Normal_hulplijn_telefoon

Telefoonprovider KPN schakelt klanten die 113 bellen direct door naar het juiste nummer van de Zelfmoordpreventielijn: 0900 – 0113. Dit doet de telefonie-aanbieder nu blijkt dat twee mensen zelfmoord pleegden nadat ze het niet bestaande nummer 113 probeerden te bellen voor hulp. Onder ggz-behandelaars en cliënten rouleert dat nummer en niet het correcte nummer. Dit meldt Linda. 

Donderdag maakte de Volkskrant bekend dat er een nog dode is gevallen nadat hij tevergeefs het nummer 113 belde. Het gaat om man van 61 die eind juli meermaals contact zocht met de Zelfmoordpreventielijn. Twee dagen later werd hij dood aangetroffen. Een paar weken geleden overkwam een vrouw hetzelfde. In de nacht van haar zelfmoord probeerde ze driemaal het telefoonnummer 113 te bellen. Niet veel later maakte ze een einde aan haar leven.

113 beschikbaar maken

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken willen het telefoonnummer 113 beschikbaar maken voor mensen die hulp zoeken bij suïcidale gedachten. De betrokken ministeries zetten gezamenlijk de nodige stappen om verantwoord tot het openstellen van het nummer te komen. De Zelfmoordpreventielijn 113 ‘adverteerde’ tot recent met ‘neem contact op met 113’ terwijl het officiële nummer 0900 – 0113 is. Dit is inmiddels aangepast op de website.

Door: Nationale Zorggids