Normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 jaar cel en tbs geëist tegen Michel B., een tbs’er die een 72-jarige man van het leven beroofde. Volgens de advocaat van de man maakte de Oostvaarderskliniek, waar B. voorheen zat, grove fouten in de begeleiding van de man bij zijn terugkeer naar de maatschappij. Dit meldt de Telegraaf. 

Toen B. in 2019 tijdens Paasweekend op proefverlof was, doodde hij samen met een oud-tbs'er een 72-jarige man Uit een incidentenonderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt volgens advocaat Lieftink dat de Oostvaarderskliniek ernstig tekortschoot in de begeleiding van B. bij zijn terugkeer naar de buitenwereld. Bovendien had het onvoldoende in de gaten met welke mensen hij omging.

Persoonlijkheidsstoornis 

Bij B. is jaren geleden al een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Hij is in zijn jongere jaren misbruikt door zijn vader en kreeg daardoor agressieproblemen en is beoordeeld als makkelijk beïnvloedbaar, zonder medicatie. Als het aan Lieftink ligt, neemt de rechtbank het rapport van de inspectie mee in haar veroordeling van B. Als tegeneis heeft hij 9 jaar neergelegd, zodat de verdachte na 6 jaar kan beginnen aan zijn tbs-behandeling.

Gevaarlijke man

De reclassering noemde B. vorig jaar een gevaarlijke man. In 2008 kreeg B. tbs opgelegd wegens seksueel misbruik met een kind. Ondanks zijn veroordeling, lapte hij de door justitie opgelegde regels aan de laars. Maar daarvoor werd hij nooit goed gestraft en bleef hij de vrijheid houden die hij had. Hij mocht van zijn kliniek meerdere malen op onbegeleid verlof en kwam hij hiervan zeker drie keer te laat terug. 

Uit documenten in handen van de Telegraaf blijkt dat B. kampt(e) met verslavingen en veelvuldig gewelds- en vermogensdelicten pleegde in het noorden van het land.

Door: Nationale Zorggids