Ministerraad stemt in met verbod op verkoop tabak supers

Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, heeft de ministerraad er op voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid mee ingestemd om het aantal verkooppunten van tabak verder terug te dringen. De verkoop van tabak bij supermarkten wordt verboden. De verwachting is dat dit tot 2030 zorgt voor zo’n 120.000 minder rokers. Dit meldt Rijksoverheid. 

Op dit moment zijn er ongeveer 16.000 tabaksverkooppunten. Dat worden er 5.600 minder in 2022 door het besluit van het vorige kabinet om sigarettenautomaten te verbieden. In 2024 stopt de verkoop van tabak in circa 6.400 supermarkten.

Minder verkooppunten tabak

Het verder terugdringen van de verkooppunten van tabaks- en aanverwante producten vindt de komende jaren plaats in een paar stappen. In 2022 komt er dus een verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars. In 2023 gaat het verbod op de online verkoop van tabak in en vanaf 2024 is de verkoop van tabak bij supermarkten verboden.

Medisch leed voorkomen

Staatssecretaris Blokhuis: “We vinden het nu een gek idee dat je ooit kon roken in de trein of een restaurant. Ik ben er van overtuigd dat we later ook zo zullen terugkijken op het kopen van sigaretten in een supermarkt. Aan overal sigaretten kunnen kopen, komt in de toekomst een einde. Daarmee wordt het voor rokers en ex-rokers makkelijker om de verleiding te weerstaan. Voor kinderen wordt het moeilijker om er überhaupt mee te beginnen. Met dit besluit en de koers die we vandaag hebben ingezet, voorkomen we heel veel onnodige sterfgevallen en medisch leed.”

Door: Nationale Zorggids