Politie schiet gewapende en ontsnapte man uit tbs-kliniek neer

De politie heeft bij Hulten in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen een verdachte neergeschoten na een achtervolging. De man had een vuurwapen. De verdachte is eerder op de dag ontsnapt uit een tbs-kliniek in Halsteren, meldt de politie.

Na een "flinke" achtervolging over onder meer snelweg A58, probeerde de verdachte bij Hulten te voet verder te vluchten, omdat zijn auto zodanig beschadigd was dat hij niet meer door kon rijden. Daar is hij door leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) neergeschoten.

De verdachte is met schotwonden met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De rijksrecherche is in kennis gesteld, dat is standaard als de politie heeft geschoten. Ook de burgemeester van Gilze en Rijen is op de hoogte gesteld.

Alarm geslagen

Een woordvoerder van de GGZ-instelling Westelijk Noord-Brabant bevestigt dat de man eerder op de middag is ontsnapt uit de forensische kliniek. De man ontsnapte rond 12.30 uur, waarna de kliniek alarm heeft geslagen. Niet duidelijk is onder welk regime hij er verbleef. "We hebben cliënten die zitten vast en anderen mogen naar buiten, als onderdeel van hun behandeling."

De kliniek was afgelopen weekend ook in het nieuws, omdat een cliënt is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een 75-jarige vrouw in het bosgebied 't Wasven in de Brabantse plaats, nabij het psychiatrisch centrum. Die verdachte van 31 jaar oud uit Halsteren keerde niet terug van verlof. "Het zorgt voor extra onrust en dat is heel erg vervelend", zeg de woordvoerder.

Door: ANP