Steyn de Leeuwe maakt voorstelling over psychiatrische zorg tijdens corona

Tijdens de coronapandemie gaat acteur Steyn de Leeuwe, bekend van de serie BNN Try Before You Die, aan de slag in de psychiatrische zorg. Wat hij meemaakt en ervaart vertolkt hij in zijn nieuwe (muzikale) voorstelling Tofu Cowboy, die al een recensie van vijf sterren te pakken heeft. Dit meldt NPO Radio 1.

Werkloos tijdens corona als startpunt

Zodra de coronapandemie uitbreekt, zit acteur Steyn de Leeuwe zonder werk. Alle theaters moeten hun deuren sluiten. Een kans presenteert zich: werken in de zorg. De Leeuwe ziet dit als een mogelijkheid om bij te dragen aan ‘zinvol’ werk, zoals hij stelt in een interview op NPO Radio 1. Door zijn nieuwe werk komt hij bij mensen over de vloer die veelal psychische klachten hebben, met wie hij een nauwe band opbouwt. De eenzaamheid die hij meemaakt in zijn werk in de psychiatrische zorg is voor hem de reden om een voorstelling te maken.

Wie is er nou ‘gek’?

In Tofu Cowboy haalt Steyn verschillende vragen aan, zoals “Wie is er nou ‘gek?’” en “Wat is normaal en wie bepaalt dat?”. De personages die voorkomen in deze voorstelling zijn gebaseerd op cliënten die de Leeuwe heeft geholpen tijdens zijn werk. Met hen gaat hij in gesprek om antwoord te krijgen op deze vragen.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer