Meer mensen gebruikten cocaïne, maar aantal lachgasgebruikers daalde

Het gebruik van de meeste drugs is tussen 2021 en 2022 nauwelijks veranderd. Cannabis is nog altijd de meest gebruikte drug in Nederland. Vergeleken met 2020 was er in 2022 een toename in riskant cannabisgebruik onder volwassen. De afgelopen jaren is het aantal cocaïnegebruikers gestegen, maar daalde het aantal gebruikers van xtc en lachgas. Dit meldt het Trimbos-instituut.

Cannabis blijft de meest populaire drug, gevolgd door xtc, cocaïne, amfetamine en lachgas. Ketamine, paddo’s, truffels en 3-MMC worden door minder dan 1 procent van de volwassenen gebruikt. Volgens het Trimbos-instituut laten de laatste cijfers zien dat de meeste volwassenen geen drugs gebruiken, maar de trends wel wijzen op een gestage toename voor een aantal middelen.

Riskant gebruik van cannabis

Hoewel het laatste-jaar-gebruik (één keer of vaker in het afgelopen jaar) van cannabis in 2022 ongeveer hetzelfde was als in 2021, nam het aantal riskante gebruikers wel toe met 5 procent. Riskant gebruik, zoals alleen cannabis roken, niet succesvol zijn in stoppen of geheugenproblemen, kan leiden tot problematisch gebruik.

Ook het aantal laatste-jaar-gebruikers van cocaïne nam tussen 2020 en 2022 toe. Vorig jaar gebruikten 340.000 mensen deze drug één keer of vaker. Dit waren vooral mannen, jongvolwassenen en hoogopgeleiden. 83,1 procent gebruikt cocaïne minder dan eenmaal per maand.

Lachgas

Ondanks de grote zorgen om het toenemende aantal lachgasgebruikers, lijkt er sinds 2019 een daling te zijn ingezet. In 2019 gebruikte 3,2 procent lachgas en in 2022 was dat 1,3 procent. Ook scholieren en studenten zijn de drug minder gaan gebruiken. Tegelijkertijd gebruiken de lachgasgebruikers wel vaker en veel: zo’n tien ballonnen per keer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky