Normal_vliegtuig

(Novum) - De marechaussee op Schiphol heeft in deze vakantieperiode tot nu toe drie pogingen voorkomen om een kind illegaal mee te nemen naar het buitenland. Van een illegale poging is sprake als iemand die het wettelijk gezag niet heeft met het kind probeert Nederland te verlaten, zegt een woordvoerder van de marechaussee vrijdag.

Vaak gaat het om gescheiden ouders die hun kind proberen mee te nemen naar hun land van herkomst. Het kan ook om tantes of ooms gaan die in opdracht handelen. In een geval ging het om een 51-jarige vrouw uit Lelystad die haar dochters van 11 en 15 jaar wilde meenemen. "In zulke gevallen houden we de betrokkene aan of we houden hem of haar op totdat Bureau Jeugdzorg zich over de zaak kan ontfermen", legt een woordvoerder uit.

De marechaussee zegt een groot offensief te voeren om kinderontvoeringen tegen te gaan. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Ook krijgen gescheiden ouders het advies een goedkeuringsverklaring van de andere ouder mee te nemen. Anders kunnen ze vertraging oplopen, waardoor ze hun vlucht mislopen. "Bij twijfelgevallen nemen wij liever het zekere voor het onzekere." Jaarlijks worden op de luchthaven tientallen mensen aangehouden die proberen een kind mee te nemen.