Normal_condoom_soa_seks

(Novum) - Ouders onderschatten het seksuele gedrag van hun kinderen. Ze weten vaak niet wat hun kind allemaal doet en praten er thuis ook nauwelijks over. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van J/M, een tijdschrift voor ouders.

Van de mensen met kinderen van 12 en 13 jaar denkt dertien procent dat hun kind weleens heeft getongzoend. In werkelijkheid heeft 32 procent van de kinderen op die leeftijd dat al eens gedaan. Ouders onderschatten ook het kijken naar pornobladen. Acht procent denkt dat hun kind dat weleens doet terwijl het werkelijke percentage op 22 ligt.

Ruim driekwart van de ouders vindt dat kinderen veel te jong met seks bezig zijn, blijkt verder uit het onderzoek. 85 procent praat er met kinderen onder de 10 nauwelijks over. Homoseksualiteit is een onderwerp waar 34 procent van de ouders helemaal niet over praat.

Voor het onderzoek werden 684 ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar ondervraagd. Voor de 12-plussers zijn de antwoorden vergeleken met een onderzoek waarin kinderen zelf zijn ondervraagd.