Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen was van plan om Kinderombudsman Marc Dullaert in de Tweede Kamer voor te dragen voor een nieuw termijn van zes jaar, mits Dullaert een geheime ontslagbrief zou tekenen die garandeerde dat hij binnen een jaar zou vertrekken. Dullaert weigerde de brief te ondertekenen. Dit meldt de Volkskrant. 

Bronnen bij het instituut Nationale Ombudsman zeggen dat de ontslagbrief één van de besproken compromissen was om Dullaert te behouden. Zo kon hij zijn voorzitterschap van de Europese koepel van Kinderombudsmannen uitzitten. Met het besluit om Dullaerts termijn toch niet te verlengen komt hiermee een einde aan het Nederlands voorzitterschap.

Van Zutphen heeft tevens informatie achtergehouden over zijn verregaande reorganisatieplannen en de toekomst van de Kinderombudsman. Van Zutphen was van plan om de functie van algemeen directeur op zich te nemen. Tevens had hij het opheffen van de directeursfunctie in december aan beleidsmedewerkers en de ondernemingsraad meegedeeld. Zij moesten dit stil houden tot de nieuwjaarstoespraak. Maar toen dat eenmaal zo ver was, hield van Zutphen het vertrek van de algemeen directeur alsnog geheim.

Tijdens een vergadering in februari negeerde hij het verzoek van Kamerleden om de Tweede Kamer te laten stemmen over de termijnverlening van de Kinderombudsman met één jaar in plaats van de gebruikelijke zes jaar. Een van de aanwezige politici: “Wij werden voor een voldongen feit gesteld. Van Zutphen legde ons uit dat de wet hem de mogelijkheid geeft zijn eigen team samen te stellen. Hij zei daarbij niet dat Dullaert zowel substituut-ombudsman als Kinderombudsman is, en dat daarvoor verschillende mandaten gelden.” Volgens voormalig minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet is het de taak van de Tweede Kamer om de rol van de Kinderombudsman te bewaken. Onder zijn beleid werd de Kinderombudsman ingevoerd, waarbij de nadruk lag op onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Rouvoet vindt dat de Tweede Kamer nu moet bewaken of datgene wat nu speelt, niet haaks staat op dat wat in de wet is afgesproken. 

©Nationale Zorggids