Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

De interventie Signs of Safety is in maart 2017 erkend als Goed onderbouwd door de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Signs of Safety beoogt een veilige (opvoed)situatie voor kinderen te creëren. De methode wordt toegepast in situaties waarin kindermishandeling wordt vermoed of is gesignaleerd. Het aangaan van een partnerschap met de ouders en hun netwerk is een belangrijk element. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De methode wordt veel gebruikt door medewerkers in de jeugdzorg, kinderbescherming en Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). In een procesevaluatie geven professionals aan dat de methode hen helpt in het werken met ouders, kinderen en netwerk in complexe zaken met veiligheidsvraagstukken. Ruim driekwart geeft aan dat Signs of Safety de werktevredenheid en werkvoldoening vergroot.

De interventie Signs of Safety voldoet aan de criteria voor Goed Onderbouwd, waarbij de werkzaamheid van de interventie is onderbouwd met modellen, theorie en/of literatuur. Als sterke punten benoemt de erkenningscommissie het oplossingsgericht werken en aansluiten bij de belevingswereld van de cliënt: directief en met betrekken van het netwerk, gestoeld op theoretisch bewezen werkwijze. Bovendien is er goed cursusmateriaal aanwezig en mooie ondersteuning door het praktijkboek, dvd en trainingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids