Normal_rss_entry-255968

Met een schoollunch in combinatie met meer bewegen op school kan het percentage kinderen van vier tot achttien jaar met overgewicht dalen van 13,5 procent naar 10,2 procent in 2040. Het aantal kinderen met obesitas kan dalen van 2,8 procent naar 2,3 procent in 2040. Dat stellen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat donderdag is aangeboden aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Volgens het rapport staan ouders, kinderen én basisscholen positief tegenover een gezonde schoollunch en meer bewegen op school om overgewicht tegen te gaan. Ouders zijn bereid hiervoor 1,75 euro per dag per kind te willen betalen.

De kosten voor een lunch in combinatie met extra beweegactiviteiten komen echter op 4,50 euro per dag. Omdat niet alle kosten gedekt zijn met de ouderbijdrage is aanvullende financiële ondersteuning nodig, aldus het onderzoek.

Zelfsmeerlunch

Samen lunchen op school kan goed in de vorm van een zelfsmeerlunch, stelt het rapport. Hierbij maken kinderen zelf op school een gezonde lunch klaar. Door een zelfsmeerlunch eten kinderen meer fruit, groente en bruinbrood, en drinken ze meer melk en water en minder suikerhoudende dranken, stellen de onderzoekers.

Beweegmomenten

Meer bewegen op school kan bijvoorbeeld door tussen de lessen meer beweegmomenten in te lassen. Voor extra sport- en spelactiviteiten kan de hulp ingeroepen worden van medewerkers van naschoolse opvang en buurtsportcoaches.


Door: ANP