Jeugdhulp Friesland biedt excuses aan voor misstanden bij Woodbrookers

Jeugdhulp Friesland zegt sorry voor de misstanden die bij gesloten behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen plaatsvonden. Kinderen brachten er soms nachten door in isolatie en werden met geweld in bedwang gehouden. Dat gebeurde structureel met pijnprikkels, zoals arm- en beenklemmen, een armvlecht op bokkenpoot. Pijnprikkels zijn niet toegestaan in de jeugdzorg. Dit melden NOS en Omrop Fryslân.

De politie gebruikt de bokkenpoot normaal gesproken en drukt daarbij de duim van de arrestant zo hard naar de binnenkant van de pols, dat het hele bovenlichaam inclusief alle pezen onder dergelijke spanning komen te staan dat hij of zij zich niet meer kan bewegen.

30 keer in isolatie

Een oud-cliënt van destijds 12 jaar vertelt dat zij in de eerst 3,5 maand van haar verblijf 30 keer naar de isoleercel werd gebracht. Dat gebeurde bijna iedere keer met gebruik van pijnprikkels. “Op die manier hoopten ze je de trap af te krijgen naar de isoleercel. Je had daarna altijd striemen of blauwe plekken, of schouders die uit de kom schoten. Het gebeurde niet alleen bij mij, het overkwam iedereen.”

Directeur Johan Krul van Jeugdhulp Friesland richt zich met zijn excuses op de kinderen en hun ouders maar ook op de medewerkers die het moeilijk vonden om de maatregelen toe te passen. Vertrouwenspersoon Marga de Groot denkt niet dat het excuses oprecht is. Zij is al 1,5 jaar in gesprek met voormalig cliënten en Krul en nooit erkende hij in die gesprekken wat er bij Woodbrookers heeft plaatsgevonden. Volgens haar is de enige reden dat hij nu wel zijn excuses aanbiedt, het vergrootglas dat op zijn organisatie ligt. De Groot eist dat krul opstapt.

Woodbrookers sluit de deuren

Hoewel Woodbrookers eerder al de deuren zou sluiten, staat officiële sluiting nu gepland op 1 juli 2024. Dit staat op de website van Jeugdhulp Friesland. Momenteel biedt het gesloten behandelcentrum nog plek voor acht jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky