3,2 procent meer gebruikers van antidepressiva in 2023

Naar verwachting zullen de Nederlandse apotheken dit jaar aan 1,2 miljoen mensen een antidepressivum verstrekken. 10.000 van hen zijn tussen de 8 en 18 jaar oud. Sinds 2018 is hun gemiddeld gebruik met 29 procent gestegen, met name doordat er meer gebruikers van sertraline zijn. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

Zo’n 1,2 miljoen mensen krijgen dit jaar antidepressiva voorgeschreven. Dat zijn er 3,2 procent meer dan vorig jaar. Kinderen en jongeren tot 25 jaar zijn een bijzondere groep gebruikers, omdat artsen terughoudend moeten zijn met het voorschrijven van een antidepressivum. Het gebruik van deze medicatie leidt bij hen namelijk tot een verhoogd risico op suïcidaliteit. 5,1 procent van het totale aantal gebruikers is jonger dan 25 jaar. Vooral onder jongvolwassenen nam het aantal gebruikers toe, maar ook gebruikte 2,5 procent meer kinderen van 8 tot en met 17 jaar een antidepressivum.

Fluoxetine

Fluoxetine is vaak het eerste geneesmiddel dat kinderen ouder dan 8 jaar krijgen voorgeschreven bij een ernstige depressie. Ook krijgen zij daarbij cognitieve gedragstherapie. Reageren zij hier niet of nauwelijks op, dan stappen ze over op sertraline of citalopram. Fluoxetine is nog steeds het meest gebruikte antidepressivum onder kinderen en onder jongeren gaat het vooral om gebruik van sertraline of citalopram.

Standaarddagdoseringen onder kinderen toegenomen

Het aantal standaarddagdoseringen (DDD’s) onder jongvolwassenen is dit jaar toegenomen van 216 in 2018 naar 239. De stijging onder kinderen was nog groter: van 177 DDD’s in 2018 naar 230 dit jaar. Dit betekent een stijging van 29 procent in zes jaar tijd. Een toename hiervan betekent dat een gebruiker bij een gelijkblijvende dosering langer antidepressiva gebruikt, of juist gemiddeld een zwaardere of hogere dosering krijgt. Volgens SFK is de stijging vooral toe te schrijven aan het aantal kinderen sertraline gebruikt. Dat medicijn heeft een hogere maximale dagdosering dan de andere antidepressiva.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky