Foetus

DUBLIN (Novum/AP)  - Leden van de oppositie in Ierland hebben de regering woensdag verzocht wetgeving te formuleren die artsen duidelijkheid verschaft over het verrichten van een abortus om het leven van een moeder te redden. Het abortusdebat is in Ierland opgelaaid na de dood van een vrouw, die na een miskraam bloedvergiftiging had opgelopen.

Er zijn drie onderzoeken ingesteld naar de dood van de 31-jarige Savita Halappanavar, een Indiase die sinds 2008 in Galway woonde. Op 21 oktober werd in het ziekenhuis al vlug vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen, zei haar echtgenoot. In de drie dagen die volgden weigerden artsen keer op keer haar verzoek de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen, omdat de foetus nog altijd een hartslag had. Uiteindelijk overleed Halappanavar drie dagen nadat de foetus gestorven en operatief verwijderd was.

Premier Enda Kenny zei met de eventuele formulering van nieuwe wetgeving te wachten tot de onderzoekers hun bevindingen bekendmaken.

Abortus is in de Ierse grondwet verboden. In 1992 oordeelde het hooggerechtshof echter dat er situaties zijn waarin abortus mag worden verricht om het leven van de moeder te redden. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat verrichten veel ziekenhuizen pas een abortus als overduidelijk is dat het leven van de moeder in gevaar verkeert.