Rusland twijfelt aan sectierapport adoptiekindje VS

TEXAS (Novum/AP) - Rusland neemt geen genoegen met de slotsom van de lijkschouwing van een door een Amerikaans echtpaar geadopteerde Russische peuter. Vier Amerikaanse artsen concludeerden vrijdag dat de dood van de 3-jarige Max Shatto geen kwade opzet was, maar Rusland toont zich nog niet overtuigd.

De Texaanse pleegmoeder van het Russische weesjongetje trof hem op 21 januari levenloos aan in hun tuin. De lijkschouwer vond tal van blauwe plekken op zijn lichaam, maar nader onderzoek wees vrijdag uit dat de kleine Max zichzelf moet hebben verwond.

De Russische regering twijfelt aan die verklaring, en houdt Max' pleegouders verantwoordelijk voor zijn dood. Het Kremlin voerde het drama de afgelopen maanden vaak aan om het onlangs afgekondigde verbod op adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders te rechtvaardigen. Dat verbod was volgens de Verenigde Staten echter eerst en vooral een vergeldingsmaatregel voor een Amerikaanse sanctie voor Russische mensenrechtenschenders.

Rusland 'gaat ervan uit dat het om voorlopige bevindingen van het onderzoek gaat', zei de mensenrechtengezant van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag. Gezant Konstantin Dolgov maande Washington voorts het sectierapport en het Russische paspoort van het overleden jongetje vrij te geven.

De Russische Onderzoekscommissie buigt zich over de zaak.