Normal_baby

AMSTERDAM (Novum) - Nederlandse klanten kunnen vanwege de tekorten in winkels tijdelijk hun babyvoeding van Friso kopen via een webshop. Bestellen mag een keer per twee weken. Directeur Jasper Aansorgh van merkeigenaar Hero Benelux zegt tegen vakblad Twinkle dat de tijdelijke maatregel voor noodgevallen is.

In veel Nederlandse winkels is geen babyvoeding te krijgen vanwege de grote vraag uit Azië, en dan vooral China. "In supermarkten en drogisterijen zijn plunderteams actief die alle Friso-voeding opkopen. Die teams bestaan soms uit Chinezen, maar bijvoorbeeld ook uit Nederlandse studenten die in opdracht werken."

Hero heeft de productie van Friso-producten al verhoogd en winkeliers is gevraagd de afgifte per klant te beperken. De webshop heeft tot nu toe weinig orders binnengekregen. "Het is een ultieme garantie voor onze doelgroep van Nederlandse ouders", zegt van Aansorgh tegen Twinkle. "We verdienen er niet aan, want er moet geld bij en voor structurele online verkoop hebben we absoluut geen plannen."

De vraag naar Nederlandse babyproducten uit China is al sinds het melamineschandaal in 2009 hoger. In babyproducten van Chinese producten was toen de schadelijke en goedkope stof toegevoegd. De afgelopen maanden is de vraag weer toegenomen. Bij Friso lag de vraag begin dit jaar een kwart hoger, bij concurrent Nutricia enkele procenten.