Normal_zwangerschap_ziekenbed_zuster_verpleegkundigen_zwanger_baby

De Universiteit van Amsterdam heeft een subsidie gekregen voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het op mindfulness gebaseerde MBCP-programma voor angstige zwangere vrouwen en hun partner. Dat meldt de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV.

Het doel van het onderzoeksproject is om het uit de Verenigde Staten afkomstige programma MBCP (Mindfulness-Based Childbirth and Parenting) in een Nederlandse setting te evalueren. Gekeken wordt of het programma bijdraagt aan de vermindering van angst en stress tijdens de bevalling en een beter aanpassingsvermogen met betrekking tot het jonge ouderschap. Ook wordt onderzocht of het programma bijdraagt aan een verbetering van perinatale uitkomsten en verlaging van gezondheidskosten. De studie is nodig omdat angst voor de bevalling bij zwangere vrouwen een negatieve invloed kan hebben op het geboorteproces en op de geboorte-uitkomsten voor moeder en het kind.

Het onderzoek voert de titel 'I have changed my mind/Ik ben van gedachten veranderd' en wordt gefinancierd door het Research Institute Child Development and Education (RICDE) van de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Achmea Gezondheidszorg.

© Nationale Zorggids