Normal_images

De vruchtbaarheidsbehandeling TESE mag vanaf volgende maand uitgevoerd worden in Nederland. Bij de behandeling wordt ivf uitgevoerd met zaadcellen die chirurgisch uit de testikels zijn gehaald. Minister Schippers van Volksgezondheid heft het moratorium op de behandeling op nu aangetoond is dat de techniek geen invloed heeft op de gezondheid van de kinderen. Dit meldt de Volkskrant. 

De vruchtbaarheidsbehandeling bestaat al ruim vijftien jaar, maar was tot nu toe in Nederland altijd verboden. Nederland, als enige land ter wereld, twijfelde over de gevolgen voor de gezondheid van de kinderen en wilde eerst feiten op tafel voordat de behandeling toegestaan werd. De TESE kan een oplossing zijn voor mannen die een zaadcellen in hun sperma hebben. Het kan zijn dat zij wel zaadcellen in de testikels aanmaken. Bij de TESE halen artsen onder lokale verdoving een stukje testikelweefsel weg, met daarin zaadbuisjes. De beweeglijke zaadcellen worden vervolgens ingevroren en de eicel kan hier later mee geïnjecteerd worden. In Nederland werd er echter gevreesd dat de zaadcellen onrijp kunnen zijn en dat de behandeling daardoor leidt tot aangeboren afwijkingen in het nageslacht. Om dit uit te sluiten hebben het AMC en het RadboudUMC TESE een paar jaar lang in studieverband uitgevoerd. 
 
Van de 197 TESE-kinderen die tussen 2007 en 2012 werden geboren heeft ongeveer 6 procent een aangeboren afwijking, zo concluderen de onderzoekers. Dit percentage is ongeveer gelijk aan het percentage van aangeboren afwijkingen na een ivf behandeling waarbij zaadcellen uit de zaadlozing in de eicel geïnjecteerd worden. Het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg heffen daarom het moratorium op de behandeling op. Inmiddels hebben de beroepsgroepen van gynaecologen, embryologen en urologen een kwaliteitsnorm opgesteld. Centra die TESE willen gaan aanbieden moeten minstens honderd behandelingen per jaar uitvoeren, aldus de norm. De dertien Nederlandse ivf-klinieken overleggen deze week welke centra, naast het AMC en het RadboudUMC, deze techniek nog meer aan gaan bieden. Jaarlijks komen zo'n 400 Nederlandse mannen in aanmerking voor TESE. 
 
© Nationale Zorggids