Normal_luchtvervuiling

Zwangere vrouwen die worden blootgesteld aan veel luchtvervuiling, krijgen kleinere baby's. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008, dat onlangs is gepubliceerd, meldt NewScientist.

Vrouwen die tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking leefden en zwanger waren, kregen grotere baby's dan vrouwen die tijdens een andere periode zwanger waren. Peking staat namelijk bekend om zijn slechte lucht, maar tijdens de Olympische Spelen nam de overheid strenge maatregelen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Fabrieken werden bijvoorbeeld stil gezet en bouwprojecten gepauzeerd. Door de maatregelen bevatte de lucht zo'n 60 procent minder zwaveldioxide, 48 procent minder koolstofmonoxide en 43 procent minder stikstofdioxide.

Baby's die in 2008 geboren waren, wogen 23 gram zwaarder dan baby's die in 2007 of 2009 ter wereld kwamen. Volgens de onderzoek komt dat mogelijk omdat kinderen minder voedingsstoffen opnemen wanneer de moeder vervuilde lucht ademt. 

© Nationale Zorggids