Normal_echo

Door een eenvoudige meting tijdens de 20-weken-echo is het mogelijk om via een gezichtsmeting in te schatten of het kind het down-of edwardssyndroom heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van KNO-arts in opleiding Fedja Vos van het VU Medisch Centrum. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Vos ontdekte bij het zoeken naar anatomische structuren in het gezicht dat 86 procent van de foetussen met het downsyndroom die ze onderzocht een sterk afwijkende verhouding tussen neusbotje en huidplooi voor de neus had. Bij 95 procent was de verhouding of afstand tussen de houdplooi en de kaken afwijkend.

Wanneer zwangere vrouwen zich melden voor een 20-weken-echo en hun ongeboren kindje heeft een chromosomale afwijking, dan is dit nog niet opgemerkt. Wetenschappers zoeken daarom naar methodes waarop de afwijking wel te ontdekken of ontkrachten is.

Vos concludeert dat een uitgebreide echoscopische meting van de foetale profiellijn kan helpen om een beter onderscheid te maken tussen kinderen met of zonder het downsyndroom of het edwardssyndroom. Bij de gewone 20-weken-echo werd bij de foetussen met het edwardssyndroom bij 25 procent geen afwijkingen gevonden, bij een uitgebreide meting was dit nog maar twee procent.

© Nationale Zorggids