Normal_sigaret_roken

Een zwangere vrouw moet gedwongen opgenomen worden wanneer zij schadelijk gedrag vertoont voor het ongeboren kind. Daarvoor pleit Sigrid van de Poel, bestuurder Jeugdbescherming regio Amsterdam, in De Volkskrant.

Van de Poel denkt dat niet alle moeders in staat zijn om hun problematiek op te lossen en dat deze moeders daarom tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. “De huidige wetgeving is namelijk niet expliciet genoeg over de rechten van ongeboren kinderen die beschermd moeten worden tegen hun moeder, wanneer die schadelijk gedrag vertoont voor het ongeboren kind. Hierbij moet je denken aan het gebruik van alcohol en roken, beiden gewoon legaal in Nederland. Toch wordt bij excessief gebruik de ongeboren vrucht geschaad”, aldus Van de Poel.

De bestuurder vraagt zich in haar opiniestuk verder af hoe je een ongeboren kind bij haar moeder weghaalt? “Je moet gezinsmanagers niet opzadelen met een verantwoordelijkheid die ze niet kunnen waarmaken”, schrijft zij. “Zij hebben hier ten aanzien van de moeder nauwelijks bevoegdheden voor. Zij zijn onmachtig om iets aan het probleem te doen en kunnen alleen maar hopen dat de schade meevalt en het kind weghalen zodra het geboren is. Het kwaad in de vorm van verslaafd geboren worden of een foetaal alcoholsyndroom, wat blijvende schade kan geven, is dan al geschied.

Daarom pleit Van de Poel ervoor dat de GGZ deze vrouwen opnemen als zij een bedreigen vormen voor zichzelf of het kind. Als die geen verantwoordelijkheid nemen, zo stelt zij, kan van bescherming van ongeboren kinderen geen sprake zijn. 

© Nationale Zorggids