Normal_baby

Uit onderzoek van the National Bureau of Economic Research blijkt dat nieuwe vaders alleen bij geboorte van een zoon de helft meer vrije dagen opnemen als ze doorbetaald krijgen dan bij dochters. Het onderzoek keek naar het aantal vrije dagen dat nieuwbakken Californische vaders opnamen na de geboorte van hun kind. Dit meldt Trouw.

Uit de gegevens van 4 miljoen Californiërs blijkt dat vaders 46 procent meer kraamverlof opnemen, sinds dat in 2004 vergoed wordt. Bij de geboorte van een zoon nemen mannen zelfs twee keer zoveel zwangerschapsverlof op dan de jaren voordat het vergoed werd. Bij een dochter neemt hij net zo veel vrije dagen als voorheen. Nieuwe moeders maken amper onderscheid.

Waarom mannen dit doen is onduidelijk. Wel is het al vaker aangetoond dat mannen meer tijd met hun zoon dan dochter doorbrengen. Jonge vader en journalist Alexis Madrigal denkt dat vaders behoorlijk bang zijn voor baby´s. “Het zijn kleine dingen die niet praten. Ze zijn kwetsbaar. Hun grip op het leven is zwak. En niemand heeft ons ooit geleerd wat we met ze moeten doen”, vertelt Alexis. Veel mannen besluiten daarom dat ze niet van dienst kunnen zijn in de eerste maanden van hun kinds leven.

De New York Times denkt dat kersverse vader Mark Zuckerberg een voorbeeld voor andere mannen kan zijn. Hij neemt na de geboorte van zijn dochter twee maanden vrij. Zuckerberg zelf schreef: “Onderzoeken tonen aan dat als werkende ouders vrij nemen om bij hun pasgeborene te zijn, dat een positief effect heeft op zowel de kinderen als de ouders.” Uit diverse studies blijkt dit waar te zijn. Een opvoeding waarbij vader en moeder in grote mate aanwezig zijn, leidt tot slimmere en meer empathische kinderen. Voor jongetjes geldt dat als ze op jonge leeftijd veel aandacht hebben gekregen van hun vader, ze zelf later een betere vader worden. Nederlandse cijfers hierover zijn niet bekend.  

©Nationale Zorggids