Normal_baby_eten

Hoogleraar prof. dr. Ruurd van Elburg gaat onderzoek doen naar de manier waarop kinderen in de eerste duizend dagen het beste gevoed kunnen worden. Het uitgangspunt is dat pasgeborenen gezond opgroeien en minder kans hebben op welvaartsziekten. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Volgens de hoogleraar hebben diverse factoren rondom de geboorte zelf, zoals geboorte via keizersnede of blootstelling aan antibiotica direct na de geboorte, een belangrijk invloed op de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen. Ook de interactie met het ontwikkelende afweersysteem speelt daarin een rol. Van Elburg gaat zich via preklinisch en klinisch onderzoek richten op de rol van voeding op de ontwikkeling en rijping van de darm in de eerste duizend dagen. Nieuwe inzichten moeten een bijdrage leveren aan de gezondheid van (toekomstige) kinderen.

Van Elburg accepteerde deze week de leerstoel Early Child Nutrition. Hij is sinds 2011 Chief Scientific Officer bij Nutricia Research in Utrecht, waar hij verantwoordelijk is voor de klinische en medische evaluatie van het wetenschappelijke onderzoeksprogramma van Danone Nutricia Early Life Nutrition. Tevens is hij universitair hoofddocent kindergeneeskunde bij VUmc en is hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. 

© Nationale Zorggids