Normal_sigaret_roken

Aan het begin van 2016 start er een onderzoek dat zich richt op het bespreekbaar maken van (stoppen met) roken door eerstelijns verloskundigen. Het Trimbos-instituut wil graag weten in hoeverre er knelpunten zijn. Dat meldt de KNOV. 

Sinds 2010 zijn verloskundigen verplicht om rokende zwangere vrouwen via de V-MIS te helpen bij het stoppen met roken. De methodiek wordt vaak toegepast, maar er klinken vanuit de zorgpraktijk ook knelpunten door. Met het onderzoek hoopt het Trimbos-instituut te achterhalen in hoeverre dit incidenten zijn of dat er sprake is van structurele problemen. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen rookinterventies in de toekomst mogelijk beter worden afgestemd op de zorgpraktijk.

Het Trimbos-instituut roept verloskundigen daarom op om mee te doen aan het onderzoek, zodat zij hun ervaringen en behoeften kunnen delen. Ook verloskundigen die alleen doorverwijzen naar de juiste begeleiding kunnen meedoen aan het onderzoek. De onderzoekers willen een breed beeld krijgen en daarom is het van belang dat veel verloskundigen meedoen en een online vragenlijst invullen.

Mensen met vragen kunnen contact opnemen met Petra Hopman (Phopman@trimbos.nl). 

© Nationale Zorggids