Logo_logo_reumafonds

De afgelopen dagen heeft het Reumafonds, gesteund door patiënten die meldingen deden, aandacht gevraagd voor het dreigende tekort aan sulfasalazine. Eind vorige week meldde de branchevereniging van apothekers (KNMP) dat het tekort waarschijnlijk over drie weken is opgelost. Ter overbrugging zal er tijdelijk een identiek geneesmiddel uit Frankrijk naar Nederland worden gehaald. Dat meldt het Reumafonds.

De productie van het middel zal verhoogd worden en de verwachting is dat binnen drie weken de complete markt weer is voorzien, aldus het KNMP. Om deze periode te overbruggen zal tijdelijk een voorraad sulfasalazine uit Frankrijk naar Nederland worden gehaald. Dit middel zal met een Franse verpakking worden geleverd, waar mogelijk met een Nederlandstalige bijsluiter. De maatregelen komen uit de Werkgroep Geneesmiddelentekorten die sinds 2013 bestaat. Uiteraard zal het Reumafonds de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Sija de Jong, manager patiëntenbelang van het Reumafonds: "Voor patiënten betekent dit hopelijk dat ze snel weer toegang hebben tot dit middel. We raden mensen die het middel nu nog niet kunnen krijgen aan om met hun arts alternatieven te bespreken." Sulfasalazine wordt relatief vaak gebruikt door zwangere vrouwen, omdat het weinig bijwerkingen heeft. 

De afgelopen weken heeft het Reumafonds verschillende meldingen binnengekregen dat het middel sulfasalazine beperkt leverbaar is. Dit tekort leidt tot gezondheidsrisico's voor patiënten. Er zijn in Nederland ongeveer 16.000 mensen die dit middel gebruiken. Het Reumafonds heeft een speciale webpagina met meer informatie voor patiënten: www.reumafonds.nl/sulfasalazine. Bovendien roept het Reumafonds mensen die te maken krijgen met leveringsproblemen op zich te melden via: www.reumafonds.nl/meldpunt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids