Normal_euro_geld_betalen__7_

Muriel Oonincx, hoofdredacteur van Famme.nl, ziet een geboortepremie voor toekomstige ouders niet zitten. Ze vindt geld aanbieden niet de juiste manier om een zwangerschap aan te moedigen. Volgens Oonincx zijn er andere manieren om het krijgen van kinderen te stimuleren. Ook op social media reageren mensen ontzet. Dat meldt RTL Nieuws.

Hoewel het plan van de SGP op veel negativiteit stuit, zijn er landen in Europa waar een geboortepremie al is ingevoerd. Ouders in België, Luxemburg, Frankrijk en Noorwegen krijgen een geboortepremie voor het eerste kind. Fransen krijgen 927 euro en Noren krijgen zelfs 5.000 euro voor een eerste zwangerschap.

Het idee achter de geboortepremie is niet dat er meer kinderen geboren worden, maar het dient slechts als een steuntje in de rug, benadrukt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. “Wij zijn zo’n beetje hekkensluiter in Europa als het gaat om financieel ondersteuning van gezinnen”, zegt de fractievoorzitter.

Toch vreest Oonincx voor het plan. Allereerst omdat kinderen krijgen zo wellicht op een koehandel uitloopt. En omdat 1000 euro bij lange na niet genoeg is. Als iemand kinderen niet kan betalen, zou diegene moeten nadenken of het krijgen van een kind wel zo’n goed plan is, meent ze. De Famme-hoofdredacteur denkt dan ook dat er betere manieren zijn om het krijgen van kinderen te stimuleren, zoals het goedkoper maken van de kinderopvang.

Door: Redactie Nationale Zorggids