Normal_vaccins

Jaarlijks blijven bijna veertig kinderen in leven dankzij de vaccins die ze sinds de start van hun leven krijgen. Dit rekenden Maarten van Wijhe en Jacco Walllinga, beide RIVM-epidemioloog, uit. Als deze kinderen de vaccins niet hadden gehad, zouden ze hoogstwaarschijnlijk zijn overleden aan kinkhoest, difterie, polio, tetanus of de mazelen, zo meldt NRC.

Al eerder berekenden de epidemiologen dat duizenden kinderen kinderen die tussen 1952 en 1992 zijn geboren, nu nog leven dankzij de vaccinaties tegen de eerder genoemde ziektes, rodehond en de bof. Van Wijhe en Wallinga onderzochten de data van de afgelopen decennia als bewijs tegen de beweringen van mensen die anti-vaccineren zijn. Zij beweren namelijk dat ziektes als difterie, polio en tetanus al bijna waren verdwijnen toen de vaccins werden geïntroduceerd.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het kinderdagverblijf of op de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids