Normal_vaccin_inenten_vaccineren

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft ook dit weer baby’s aan de hart-longmachine moeten leggen omdat ze kinkhoest hebben. De oorzaak? Hun moeder was tijdens de zwangerschap niet tegen de kinkhoest gevaccineerd en ze hebben niet-ingeënte broertjes of zusjes. Ieder jaar overlijden nog steeds kindjes aan de gevolgen van kinkhoest. Als het aan kinderarts Jan Peter Rake ligt, komt daar een einde aan. Een begin is gemaakt: vanaf eind 2019 krijgen zwangere vrouwen de kinkhoestvaccinatie aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Jonge kinderen die ernstige kinkhoest hebben, hoest hun longen kapot en kunnen alleen met behulp van de hart-longmachine overleven. Kinderen die de ziekte doorstaan, hebben soms voor de rest van hun leven last van longschade.

Run op kinkhoestvaccinatie

Veel zwangere vrouwen vrezen voor het leven van hun toekomstige kindje en halen daarom massaal een kinkhoestvaccin. Hierdoor ontstaat nu af en toe een tekort aan het middel. Enkele ziekenhuizen, apotheken en gezondheidsdiensten in ons land moesten vrouwen teleurstellen omdat ze pas eind juni weer vaccins op voorraad hebben. Producenten werken zo hard mogelijk om de voorraden weer op peil te krijgen. 

Door: Nationale Zorggids