Normal_pillen_medicijnen_pijnstillers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: flink meer verslaafden aan oxycodon, meer gezondheidsklachten door lachgas en alle stations rookvrij. 

Maandag: drie keer meer verslaafden aan zware pijnstillers dan zes jaar geleden

Het aantal verslaafden aan zware pijnstillers is verdrievoudigd. Bij sommige verslavingsklinieken is het aantal verslaafden in zes jaar tijd gestegen van 92 naar bijna driehonderd. Alleen al dit jaar meldden 252 verslaafden zich bij een afkickkliniek.

Dinsdag: meer gezondheidsklachten door lachgas

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas bij personen van 13 jaar en ouder neemt snel toe. In 2015 kwamen hierover nog 15 meldingen binnen en vorig jaar waren dat er 54. In de eerste helft van 2019 werden 67 gezondheidsklachten gemeld. Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook komen er meldingen binnen over pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Woensdag: ProRail wil stations helemaal rookvrij

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin ‘zelf het voortouw’ nemen. De spoorbeheerder, die samen met de NS eigenaar is van vierhonderd treinstations in Nederland, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen.

Donderdag: veertien GGD’s nog niet klaar voor uitvoering PrEP-programma

Sinds 1 augustus mogen GGD’s de hiv-preventiepil PrEP verstrekken aan een hoogrisicogroep mannen. Zij krijgen een subsidie voor verstrekking en begeleiding aan mannen die regelmatig wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. De overheid verwacht dat zo’n 6.500 mannen in aanmerking komen voor de regeling, maar GGD’s denken dat er 8.500 deelnemers op afkomen.

Van de 24 GGD-locaties konden slechts tien op 1 augustus van start. De overige veertien locaties moeten de introductie van PrEP uitstellen tot later, omdat er bijvoorbeeld extra personeel nodig is.

Vrijdag: top PrivaZorg stapt op

Sinds enige tijd is het onrustig bij PrivaZorg, een landelijk opererende thuiszorgorganisatie. Door interne ruzies kwam het voortbestaan van de organisatie en de zorg voor cliënten in gevaar. Onlangs stelde de Ondernemingskamer een nieuwe bestuurder aan, die orde op zaken moest stellen. Inmiddels heeft de Ondernemingskamer de top verzocht om terug te treden: drie leden van de raad van commissarissen, één bestuurder en de directeur hebben afstand genomen van de thuiszorginstelling.  

Door: Nationale Zorggids