Normal_geld_rekenmachine_belasting

Ouders die onterecht de Belastingdienst een flink bedrag aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen, krijgen de mogelijkheid om hun dossier in te zien. Dit was tot voor kort niet nodig, omdat de Belastingdienst dit niet inzichtelijk wilde maken. Ouders willen zo zelf achterhalen wat er in hun dossier staat als reden waarom zij hoge bedragen aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Dit meldt Telegraaf.

Een groep van 35 ouders heeft in november voor het kantoor van de fiscus in Rotterdam geprotesteerd voor het inzichtelijk maken van de dossiers. Hoewel de Belastingdienst niet ter plekke kon voldoen aan de eis, is wel afgesproken dat de betrokken ouders hun dossier toegestuurd zullen krijgen. Binnen een maand zouden deze dossiers ook daadwerkelijk in handen moeten zijn van de ouders.

Kinderopvangtoeslag terugbetalen na grove schuld

De affaire met de kinderopvangtoeslag is nog niet voorbij met het toesturen van de dossiers. Verantwoordelijk staatssecretaris Snel wist al veel eerder dat ouders onterecht forse bedragen moesten terugbetalen voor de kinderopvangtoeslag die zij hadden ontvangen. Toch werd op dat moment nog niet aan de bel getrokken. Een grote groep ouders werd bevolen het bedrag terug te betalen in verband met opzet of grove schuld. Zij zouden volgens de Belastingdienst geen recht hebben op de toeslag, maar dit blijkt niet het geval. Alle ontvangen toeslag moest per abuis terugbetaald worden, want leidde tot grote financiële problemen.

Door: Nationale Zorggids