Normal_cdc-90ejovtj2-m-unsplash

Ondanks het stijgende aantal opnames van zwangere vrouwen met corona, past het RIVM het vaccinatieadvies voor deze risicogroep niet aan. Vorige week belandden vijf hoogzwangere vrouwen op de intensive care (ic) vanwege ernstige coronaklachten. Dit meldt NU.nl. 

Volgens het RIVM is er niet veel meer aan het advies te veranderen sinds het is aangepast naar een positief advies. Vrouwen beslissen uiteindelijk zelf of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus of niet.

Drie keer grotere kans

Inmiddels kunnen ze deze overweging beter maken met de kennis dat zwangere vrouwen een drie keer grotere kans hebben op een ic-opname dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De Delta-variant is nog gevaarlijker. Volgens de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) kan dit door het minder goed werkende immuunsysteem komen, maar ook door het afnemende volume van de longen tijdens de zwangerschap.

Minder dan de helft van de zwangeren heeft tot nu toe een coronavaccinatie gehaald, mogelijk omdat hen eerder werd afgeraden om dit te doen.

Door: Nationale Zorggids