Zwangere vrouwen, epileptici, mensen met obesitas kunnen griepprik halen

Zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas en mensen met epilepsie kunnen zich binnenkort voor het eerst laten vaccineren tegen de griep. De uitnodigingen kunnen tussen nu en half november op de mat ploffen, kondigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan.

Eerder dit jaar besloot de overheid dat deze groepen de inenting ook kunnen halen. Ze werden toegevoegd aan de griepprikgroep, omdat zij ernstig ziek kunnen worden door influenza. In die groep zaten al mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen, diabetes, een hartziekte, nierklachten of een verminderde weerstand.

Mensen die geen uitnodiging hebben gekregen maar wel tot een van de nieuwe groepen behoren, kunnen tot de jaarwisseling contact opnemen met hun huisarts.

Voorrang

De griepprikgroep krijgt dit najaar ook voorrang bij de herhaalprik tegen het coronavirus. Zo kunnen zwangere vrouwen vanaf volgende week een afspraak maken voor die inenting. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het "veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen".

Mensen van 66 tot en met 69 kunnen dit najaar ook nog een derde prik halen, namelijk die tegen pneumokokken. Die kunnen ze in principe tegelijk met de griepprik krijgen. Deze vaccinatie beschermt vijf jaar lang tegen ziektes die worden veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie, zoals longontsteking.

Door: ANP