Normal_happy-emotion-kids-playing-bubbles-in-the-garden-2022-11-10-18-37-45-utc

Tijdens het opgroeien hebben kinderen af en toe nare ervaringen aan mond, neus en gezicht, zoals bij het eten en drinken. Om nare associaties te beperken kan het helpen om deze te vervangen door positieve ervaringen. Het IMH Nederland heeft een gratis overzicht gecreëerd met kleine spelletjes die hierbij helpen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Ouders kunnen met behulp van het overzicht hun kind op een speelse en ontspannen manier kennis laten maken met nieuwe voedingsmiddelen en prikkels in het neus- en mondgebied.
 
Door de gratis tool te gebruiken kunnen drempels verwijderd worden, waardoor het zelfvertrouwen groeit om in aanraking te komen met nieuwe smaken en prikkels.

Probeer de volgende (oude bekende) spelletjes

  • Raad dierengeluiden (Loeien als een koe, tokken als een kip, knorren als een varken, briesen als een paard, piepen als een vogel, etc)
  • Klapliedjes – handen op de wangen ‘klap klap klap klap, dit zijn mijn handjes (2x), en nu is het stil…’ (met handen op de wangen)
  • Liedjes met aanwijzen van onderdelen van het gezicht: ‘dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn kin’, ‘hoofd, schouders, knie en teen’
  • Make-up of schminken of tattoo stiften of stickers plakken op het gezicht 
  • Voetballen met 2 doelen, pingpongbal en rietje (bal in het doel blazen)
  • Bellenblazen met kleinere bellenblaas (grote is altijd raak, klein moet meer op worden gericht)
In de tool staan nog meer suggesties en opties. Op de eerste pagina staan enkele regels waar je aan moet denken, zodat je kind niet te veel wordt overprikkeld.
 
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch