Strafeis: taakstraf en celstraf voor ouders van onder toezicht gestelde baby

Een 31-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Leek zijn maandenlang buiten beeld van de jeugdbescherming gebleven, ondanks het toezicht op het gezin. Met de moeder van het kind zijn allerlei veiligheidsafspraken gemaakt, omdat ze slachtoffer zou zijn van huiselijk geweld door de man. Ze belandde daardoor zelfs in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie wil dat de vader 15 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, de gevangenis gaat. De strafeis voor de vrouw is een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 180 uur. Dit meldt RTV Noord. 

De vrouw verbleef met hun dochter bij haar ouders in Roodeschool. Maar eind juni vorig jaar waren ze ineens verdwenen. Op een briefje in de keukentafel stond dat de vrouw naar een vriendin was, maar haar ouders vertrouwden het niet vanwege de veiligheidsafspraken met Jeugdbescherming. Ze mocht de woning van haar ouders niet verlaten zonder toestemming van de organisatie. Buren verklaarden later een camper in de straat te hebben gezien, met een kentekennummer op naam van de vader van de baby.

Van eind juni tot eind september was het gezin onvindbaar, tot de politie op een melding van een hevige ruzie afkwam. Dat bleek het stel met het kind te zijn, in een camper. Tijdens verklaringen tegenover de rechter zei ze niet door de man te zijn mishandeld, maar zichzelf blauwe plekken te hebben gegeven. Daarop belandde zij in de crisisopvang en hun dochter ging met spoed naar een pleeggezin. Inmiddels is er een tweede kind in het spel, dat ook onder toezicht is gesteld.

Bijzondere casus

Beiden stellen geen contact meer met elkaar te hebben, maar volgens de officier van justitie gebeurt dat in het geniep wel. “Het ging een tijdlang heel goed met mevrouw, sinds het contact met de medeverdacht is ze weer als een blad aan een boom omgedraaid.” Ze acht de kans ook groot dat de vrouw nogmaals haar kinderen meeneemt om vervolgens te verdwijnen. De OvJ erkent dat het een bijzondere zaak is die wellicht ook om bijzondere maatregelen vraagt.

Over twee weken doet de rechter een uitspraak over de strafeis.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky