Eindelijk veroordeling voor vader die pasgeboren baby in 2014 mishandelde

Een 36-jarige vader uit Middelburg heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen voor poging tot doodslag op zijn baby. J.B. heeft zijn baby die in 2014 slechts 5 weken oud was, zo hard door elkaar geschud dat hij hersenfunctiestoornissen en bloeduitstortingen had onder zijn hersenvlies. Ook had hij netvliesbloedingen. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de vader het hevige geweld op zijn kindje heeft uitgeoefend. Dit meldt BN de Stem. 

Met Kerst 2014 belandde de pasgeboren baby in het ziekenhuis met hersenfunctiestoornissen en bloeduitstortingen op gevaarlijke plekken. B. Werd in 2015 verhoord en kwam pas in 2018 voor de eerste keer voor de rechter. Deskundigen gingen daarna hun oordeel vellen, maar over dat onderzoek ging veel tijd heen.

Hevig door elkaar schudden

Desalniettemin zijn ze tot de conclusie gekomen dat de hevige verwondingen bij de baby zijn ontstaan door heftig door elkaar schudden. B. was op het moment dat de baby van gezond naar ernstig gewond ging de enige in zijn buurt. Zijn partner stond namelijk onder de douche.

De rechtbank vermoedt dat B. handelde uit onmacht omdat zijn kindje aan het huilen was, maar met zijn acties accepteerde hij het risico op overlijden van zijn kindje. Daarom acht de rechtbank poging tot doodslag dan ook bewezen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky