Zijn opa en oma strafrechtelijk verwijtbaar voor hond die kleinkind doodbeet?

De grootouders van de baby die in oktober 2019 in Diemen werd doodgebeten door hun hond, staan vandaag voor de rechter. Het kindje belandde destijds in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar kwam enkele dagen later te overlijden. De herdershond werd al snel ingeslapen. De vraag is nu: valt dit de grootouders strafrechtelijk te verwijten? Dit meldt de Telegraaf.

Eerder werd de zaak geseponeerd door het Openbaar Ministerie, maar via een artikel 12-procedure heeft de moeder van de baby vervolging weten af te dwingen. Ze vindt het ondraaglijk dat ze niet weet wat er exact is gebeurd. De grootouders staan terecht voor dood door schuld, omdat zij onvoorzichtig zouden hebben gehandeld door hun herdershond bij de baby achter te laten. Baby Robin werd in het bijzijn van opa in zijn hoofd gebeten. Die schreeuwde naar het dier, dat meteen losliet. Om het bloed te stelpen, gebruikten de grootouders een hydrofiel doek en belden ze 112.

Gevaarlijke hond

De moeder van Robin had al eerder haar zorgen over de hond geuit, maar die zorgen legden de grootouders (de ouders van de vader van Robin) naast zich neer. Hun eigen kinderen waren opgegroeid met grote honden en er was nooit iets gebeurd. Ook zouden er geen eerdere aanleidingen zijn geweest dat hond Storm de baby bedreigende vond. Maar de voorzitter van de hondenvereniging zegt nu dat Storm de oude kat van de grootouders had gebeten nadat ze allebei naar hetzelfde stuk brood grepen. De kaak van de kat brak en het beestje moest vanwege zijn hoge leeftijd worden ingeslapen. Ook zou er in een rapport van de dierenarts hebben gestaan dat Storm een gevaarlijke hond was.

Kribbig en onvoorspelbaar door pijnklachten

Volgens de advocaat van de moeder vertoonde de 8-jarige Storm eerder agressief gedrag en had hij pijnklachten. Daardoor was hij kribbig en onvoorspelbaar. Volgens de moeder zat Robins’ bloed op het plafond en lag er hersenweefsel op de salontafel. De sporen zouden niet stroken met het verhaal dat de grootouders blijven vertellen. De officier van justitie stelt dat de verklaringen van de grootvader niet tegenstrijdig zijn met de onderzoeksbevindingen en dat deze betrouwbaar zijn. Desondanks is er enige onduidelijkheid: bleef het kindje tegen de salontafel staan toen zijn oma naar de keuken liep, of kroop hij achter haar aan en viel hij tegen de hond? Daarover zijn verklaringen binnengekomen, maar de baby kon nog niet kruipen. Hoe dan ook stelt de officier dat er onvoldoende oog voor en controle op de hond was. Of dat verwijtbaar handelen is? De OvJ denkt van niet en vraagt daarom ook om vrijspraak.

De gehele zaak volgen? Dat doe je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky