App ‘Pijngids Bevalling’ van NVA moet pijnzorg rondom bevallingen verbeteren

Alleen met tijdige en betrouwbare informatie kunnen zwangere vrouwen zich voorbereiden op een pijnbehandeling bij de bevalling. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) wil de pijnzorg rondom bevallingen verbeteren met de app ‘Pijngids Bevalling’. Vrouwen kunnen er betrouwbare informatie over pijnbehandelingen vinden en op basis daarvan eventueel hun verwachtingen bijstellen én een keuze maken die bij hen past. Tijdens de Negenmaandenbeurs op 14 februari vindt lancering van de app plaats. Dit meldt de NVA.

Met een bevalling gaat intense pijn gepaard. Sommige vrouwen doen het op oerkracht, anderen willen pijnbestrijding. Anesthesioloog en NVA-voorzitter Caroline van der Marel ziet in haar werk het belang van goede informatievoorziening voor zwangere vrouwen en vooral de voor- en nadelen van iedere pijnbehandeling. Dit maakt dat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken voor bijvoorbeeld een ruggenprik, emifentanilpomp of morfine. De ‘Pijngids Bevalling’ zet alle informatie en voor- en nadelen op een rij.

Verwachtingen en keuzes

In de app staat ook uitgelegd in welk stadium van de bevalling welke pijnbehandelmogelijkheden er zijn. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld niet meteen bij binnenkomst in het ziekenhuis een ruggenprik krijgen, legt Van der Marel uit. De gezondheid van moeder en kind moeten hiervoor eerst worden gecontroleerd en daar gaat tijd overheen. Vrouwen moeten volgens haar beter geïnformeerd worden, zodat hun verwachtingen bijgesteld kunnen worden en hun keuzes daarop kunnen aanpassen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky