In Nederland veel minder vaak keizersnede dan in Turkije of VS

In Nederland komen keizersnedes veel minder vaak voor dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Brazilië en Turkije. Het optimale aantal keizersneden is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie rond de 10 tot 20 procent. In Nederland staat dat percentage daar met 17 procen mooi middenin. In Brazilië en Turkije krijgt meer dan de helft van bevallende vrouwen een keizersnede en in de VS is dat ruim 30 procent. Dit meldt EenVandaag.

Onderzoeker Anna Seijmonsbergen van het Amsterdam UMC is te spreken over het lage aantal keizersnedes in ons land. Professionals zijn er alert op, omdat een keizersnede simpelweg een heftige buikoperatie is. Er kunnen tijdens de operatie complicaties optreden, zoals veel bloedverlies. Maar ook erna kan een keizersnede voor levenslange klachten bij de vrouw zorgen. Ook is een keizersnede meestal risicovoller voor een baby, met name voor baby’s die ná een eerdere keizersnede ter wereld komen.

Geboortezorg in andere landen vaak niet in de eerstelijn 

Volgens hoogleraar verloskunde Corine Verhoeven is de zorg in landen als de VS en Turkije anders georganiseerd. Vaak vindt de zorg helemaal in het ziekenhuis plaats. Dus dan is het hoge aantal keizersneden vanuit het medische optiek verklaarbaar. Maar toch zijn er ook regelmatig vrouwen die om een keizersnede vragen. “Dat zie je dan met name in private ziekenhuizen, door angst voor de pijn of op verzoek, omdat het bijvoorbeeld planbaar is.” Soms denkt men ook dat het veiliger is om een keizersnede te doen in plaats van een vaginale bevalling, maar dat is volgens Verhoeven meestal niet het geval.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky