Vader die dochtertje van 4 maanden doodde moet 10 jaar de cel in

Een 25-jarige man uit Vught moet 10 jaar de cel in voor het doden van zijn 4 maanden oude dochtertje. Na het uitzitten van zijn straf kan hij onder intensief toezicht komen te staan. Het meisje kwam in augustus 2022 te overlijden aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel. Volgens de rechtbank is bewezen dat de vader het meisje om het leven heeft gebracht. Dit meldt Rechtspraak.nl. 

De verdachte ontkende twee weken geleden dat hij zijn dochtertje iets zou hebben aangedaan. Hij wees naar zijn ex-vrouw en haar familie en noemde hen pathologische leugenaars. Volgens de officier van justitie toonde dit enkel aan dat hij een kat in het nauw was. De man vertoonde bovendien al langer gewelddadig gedrag richting zijn vrouw en kinderen.

Ernstig hersenletsel

In augustus 2022 kwam er bij de politie een melding binnen over een meisje dat niet meer leek te leven. Hulpdiensten reanimeerden haar, maar helaas kwam ze te overlijden. De schouwarts dacht eerst aan een wiegendood, maar na informatie te hebben ontvangen over toezicht door Veilig Thuis bij het gezin, werd een uitgebreider onderzoek naar de doodsoorzaak gedaan. Conclusie: het jonge kindje is door ernstig hersenletsel overleden. Ook had de baby meerdere oude en recente botbreuken. Daarop werd de vader gearresteerd.

De moeder van het meisje is nooit verdachte geweest. Op camerabeelden nam zij haar baby de avond voor het overlijden nog mee naar de supermarkt, waar ze bewoog en helder oogde. Daarna bracht de moeder haar meisje naar huis, waar vader 3,5 uur lang de tijd had om haar dodelijk hoofdletsel toe te brengen. Het is niet duidelijk hoe het letsel is veroorzaakt, dit kan door hevig schudden zijn geweest of door en forse krachtsinwerking op het hoofd.

Partner en zoontje ook mishandeld

Waar wel voldoende bewijs voor is, is de mishandeling van zijn partner. Hij zou haar 2,5 jaar lang hebben geschopt, geslagen en aan haar haren hebben getrokken. Ook zou de dader hun zoontje van destijds 1 jaar hebben mishandeld. Bij hem werden meerdere botbreuken ontdekt. Hij werd al snel uit huis geplaatst. Zijn daden bagatelliseert hij, stelt de rechtbank. Zo zou hij onder meer hebben gezegd dat er altijd een goede reden is waarom hij boos wordt. Nooit ligt de schuld bij hem. Dat hij compleet ongefundeerde beschuldigingen richting zijn ex-partner en familie heeft gemaakt, neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.

Geen gedwongen behandeling

Omdat de man psychologisch onderzoek weigerde, kan niet worden vastgesteld of hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Het strafdossier geeft wel aanleiding om dit te veronderstellen, maar zonder professioneel advies kan geen gedwongen behandeling worden opgelegd. Dit wordt gecompenseerd door een langere celstraf op te leggen. Desondanks is de vonnis lager uitgevallen dan de eis van het OM. Die wilde dat de man 14 jaar de cel in ging. Om in te schatten hoe groot de kans is op herhaling na het uitzitten van zijn detentie, gaan deskundigen hem over 10 jaar hierop beoordelen. Blijkt hij behandeling of toezicht nodig te hebben, dan wordt dat tegen die tijd ook opgelegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky