Normal_normal_baby__speen

Na D66 stelt nu ook ChristenUnie Kamervragen over de schrijnende situatie van een dakloze moeder en haar pasgeboren baby die in een auto in Amsterdam Noord slapen. Een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning is afgewezen omdat de vrouw haar huisvestingsprobleem had kunnen voorkomen. Volgens de gemeente Amsterdam heeft ze bewust een gezin gesticht zonder een passende woonruimte te hebben. Inmiddels woont ze al twee maanden met haar jonge baby in een auto, zonder dat zij een oog dicht kan doen. Dit meldt AT5. 

ChristenUnie heeft demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid en minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken gevraagd of zij ook denken dat de gemeente Amsterdam alle perken te buiten gaat. De partij stelt dat de gemeente blind is voor redelijkheid en billijkheid en geen rekening houdt met de behoeftes van een pasgeboren kind nodig. CU eist van de bewindsmannen dat ze Amsterdam gaan aanspreken op hun beleid. Zij moeten zich inspannen om te voorkomen dat meer baby’s hierdoor op straat belanden.

Hulp overal uit het land 

De 27-jarige vrouw heeft hulp aangeboden gekregen van alle kanten. Tientallen mensen hebben haar een dak boven het hoofd geboden, anderen bieden hun douche ter beschikking of willen helpen met boodschappen halen. Zo schrijft een vrouw uit Midwoud dat ze een huis en een bed beschikbaar heeft omdat zij er zelf de komende zes weken niet is. “Daarna delen we het huis”, schrijft ze ook nog.

Inmiddels heeft de voorzieningenrechter besloten dat de gemeente zich nogmaals over de urgentieverklaring moet buigen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky