Normal_10927

ANTWERPEN - Het risico dat muggen besmettelijke ziekten overdragen is nog steeds klein, maar groeit wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen, zo meldt het Belgische instituut.

De wetenschappers ontdekten tijdens een grootschalige inventarisatie van de verschillende muggensoorten die in België voorkomen, bij toeval een aantal soorten die potentieel bedreigend zijn.

Er werden in totaal 24 verschillende muggensoorten gevonden, waarvan de meest voorkomende de ´huismug´ was. Echter, van deze soort bleken twee subgroepen te bestaan. Die kunnen leiden tot hybriden die zowel vogels als mensen steken en zo ziekten over kunnen dragen.

De onderzoekers ontdekten ook dat er bij onze zuiderburen nieuwe ´leefruimten´ voor muggen zijn ontstaan die exotische ziekten kunnen overdragen.

"In Zuid-Europa rukt bijvoorbeeld de tijgermug op, die virusziekten zoals dengue kan overbrengen. Ook andere door muggen overgebrachte ‘tropische' ziekten duiken de jongste jaren in Europa op. Het begint belangrijk te worden om de evolutie van het muggenbestand te volgen en te kunnen voorspellen", zegt Veerle Versteirt, onderzoeker van de Antwerpse universiteit.

Versteirt deed onderzoek naar het zogeheten Chikungunya-virus en het West-Nijlvirus en vond muggen in België waarin de virussen zich kunnen verspreiden, wat een plotseling uitbraak tot gevolg kan hebben.

De onderzoeker is bang dat de kans dat een dergelijke ziekte in de Noord-Europese landen een ‘juiste' mug ontmoet en zich daar zal verspreiden groter wordt naarmate er meer toeristen op vakantie gaan naar tropische oorden waar deze ziekten voorkomen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz