Normal_vumc_amsterdam_patienten_mailing

Ouderen die na een ziekenhuisopname nog niet naar huis kunnen en geen zorghotel kunnen betalen, komen vanaf half februari weer in aanmerking voor kortdurende revalidatie in een verzorgingshuis. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt Artsennet.

Tot 1 januari 2014 was het voor mensen na een ziekenhuisopname mogelijk om een indicatie te krijgen voor kortdurend herstel in een verzorgingshuis. In 2013 ging het om 700 tot 1000 mensen per maand. Zij kregen doorgaans een indicatie voor zorgzwaartepakket (ZZP) 3: lichte herstelzorg. Het vervallen van deze indicatie per 1 januari heeft ertoe geleid dat deze groep ouderen zelf moet betalen voor opname in een zorghotel of verzorgingshuis, of thuis hulp moet organiseren.

De brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ heeft zich hier steeds tegen verzet, omdat hierdoor maandelijks zo’n 400 ouderen tussen wal en schip zouden raken. Bij gebrek aan een alternatief zouden zij onnodig lang in het ziekenhuis moeten blijven.

De staatssecretaris heeft nu toegezegd dat hij vanaf half februari voor deze groep een oplossing zal bieden. Hij wil in 2014 kortdurende herstelzorg mogelijk maken voor maximaal drie maanden. ActiZ blijft de komende tijd in gesprek met het ministerie om erop toe te zien dat er ook na 2014 een passende oplossing komt voor deze groep.

© Nationale Zorggids