Logo_fnv_logo

De rechter in Arnhem heeft de FNV in hoger beroep wederom in het gelijk gesteld; thuiszorgorganisatie Vérian mag het loon van zeshonderd van haar medewerkers niet met 20 á 30 procent verlagen. In juni van het vorige jaar had de rechter in kort geding al bepaald dat de thuiszorgorganisatie de loonsverlaging per direct moest terugdraaien. Vérian ging hierop in hoger beroep, maar is nu dus weer teruggefloten. Dat meldt FNV.

De rechter bevestigde het oordeel van de kantonrechter. Verian kan de functieherindeling en loonsverlaging niet goed motiveren. Ook is deze herindeling doorgevoerd in strijd met de in de cao opgenomen normen en procedures.

“Laat dit een les zijn van alle zorgorganisaties met dit soort snode plannen’, zegt Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn. “Het is natuurlijk van de zotte, wanneer de medewerkers hetzelfde werk blijven doen, tegen een veel lager loon. Het scheelt de medewerkers honderden euro’s per maand. Het werk in de zorg is al geen vetpot. En dat terwijl deze mensen zulk belangrijk werk doen, duizenden mensen zijn afhankelijk van hen.”

De medewerkers van Vérian hebben de afgelopen maanden continu actie gevoerd waarbij zij Vérian en de gemeenten opriepen met een oplossing te komen. In het hele land leven duizenden zorgmedewerkers en hun cliënten in grote onzekerheid of ze hun werk, arbeidsvoorwaarden of vertrouwde zorgmedewerker behouden. 

©Nationale Zorggids