Normal_politiebordje._politie

Arno Rutte (VVD) wil dat minister Grapperhaus (Veiligheid) volle aandacht geeft aan de begeleiding van agenten met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Dat meldt de Tweede Kamer.

De Nederlandse Politiebond heeft een zwartboek gemaakt met verhalen van getraumatiseerde agenten. Er zou geen aandacht voor hun klachten zijn en soms zou er zelfs aangestuurd worden op hun ontslag. Rutte (VVD) herkent deze signalen en wil van de minister weten hoe hij gaat zorgen voor betere ondersteuning van agenten met PTSS.

De minister is er door gesprekken met getraumatiseerde agenten van doordrongen hoe ingrijpend deze problematiek is. Er zijn stappen gezet naar goede zorg en begeleiding, zoals het instellen van een meldpunt en een 24/7-loket. Maar we zijn er nog niet, benadrukt Grapperhaus.

In het plan van aanpak voor het ziekteverzuim bij de politie is bijzondere aandacht voor PTSS. Grapperhaus hoopt vooral iets te doen aan de bureaucratie, zodat meldingen sneller worden opgepakt en agenten eerder de juiste zorg krijgen.