Normal_20191212_eetstoornissen_maskers_af_winnaar_mind_antonie_kamerling_award_2019g

De serie Eetstoornissen: Maskers Af van Jessica Villerius is de winnaar van de derde editie van de MIND Antonie Kamerling Award. Het Nederlands publiek vond dat deze serie het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan openheid over psychische problemen. Documentairemaker Villerius en de vier jonge vrouwen uit de serie kregen de award uitgereikt in Amersfoort. Het beeldje werd overhandigd door de winnaar van vorig jaar, presentator Jan Kooijman en hoofdrolspeelster Anne uit de TV-serie #jesuisdepri. Er zijn bijna 5.000 stemmen uitgebracht op de genomineerden. Dit meldt MIND. 

Met de MIND Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De drie genomineerden, Eetstoornissen: Maskers Af (Jessica Villerius in samenwerkign met Videoland/RTL en LINDA.), Tygo in de GHB (EO en Zodiak Nederland) en Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens  (Jessica Villeriusin samenwerking met BNNVARA), zijn gekozen door een team van vijf adviseurs, die allemaal direct of indirect te maken hebben met psychische problemen. 

De uiteindelijke winnaar werd gekozen door het Nederlands publiek via de website www.wijzijnmind.nl/antonie. Eetstoornissen: Maskers Af kreeg 41 procent van de stemmen, Veda Beslist Zélf - Jong en een Euthanasiewens 32 procent en Tygo in de GHB 27 procent. 

Eetstoornis: tergende eenzaamheid en constante oorlog in je hoofd

Hoe is het om te leven met een eetstoornis? Hoe ziet een dag eruit van iemand met deze ziekte? In de 4-delige documentaireserie 'Eetstoornissen: Maskers af' over de meest voorkomende eetstoornissen zie je hoe het leven van iemand met een eetprobleem eruitziet en waar zij in hun dagelijkse bezigheden tegenaan lopen. Jessica Villerius volgde in de serie vier vrouwen. Villerius: "Feit blijft dat als eten of niet eten je leven beheerst, je een intens eenzaam bestaan leidt en je wereld steeds kleiner wordt. Die tergende eenzaamheid, die constante oorlog in het hoofd, heb ik bij deze vier vrouwen geprobeerd vast te leggen."

Door: Nationale Zorggids
Foto: MIND