Normal_politie__rug_agent_1556940a

Psychotrauma’s zoals posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) zijn bekende beroepsziekten bij de politie. Er wordt dan ook veel aan gedaan om effectieve zorg en ondersteuning te bieden of – beter nog – deze ziekten te voorkomen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is samen met de politie zeer betrokken bij innovaties in de aanpak van PTSS. Zo werd er op woensdag 30 september 2020 een digitale expertsessie gehouden met onderzoekers van TNO, waarbij minister van JenV Ferd Grapperhaus zich liet voorlichten over de ontwikkelingen in deze aanpak. Dit meldt Rijksoverheid. 

De politie werkt al vele jaren aan een effectieve behandeling van beroepsziekten als PTSS. Tineke van der Gulik is gedeeld waarnemend korpspsycholoog: “Politiemedewerkers maken, vaak dagelijks, heftige incidenten mee. Daarom heeft de politie de afgelopen jaren een professionaliseringsslag op het gebied van preventie, ondersteuning en zorg rond PTSS gemaakt.”

Hoog terugvalpercentage

De politie wil zeker niet stilstaan op het gebied van preventie, ondersteuning en zorg. Daarom ook is contact gezocht met de onderzoekers van TNO. Marieke Soeter is een van hen: “Traditioneel is de behandeling van PTSS gericht op ‘praten en pillen’. Uiteindelijk krijgt tot 60 procent van de patiënten echter een terugval bij deze behandeling. Zij krijgen te maken met gedeeltelijke of volledige terugkeer van klachten. Dat komt omdat het angstgeheugen niet gewist wordt door de medicijnen of door de gesprekken. Zij onderdrukken het oude angstgeheugen alleen, waardoor de kans blijft dat het de kop kan opsteken.”

Reconsolidatie van het geheugen

Met inzichten uit de neurowetenschappen en dieronderzoek blijkt dat angstgeheugen niet permanent is: “Samen met prof. dr. Merel Kindt (UvA) hebben we dit nu ook in mensen aangetoond. Het ophalen van oude herinneringen maakt het geheugen labiel en vatbaar voor verandering. Door reconsolidatie van dat geheugen kun je bestaand angstgeheugen verwijderen.”

Het blijkt een veelbelovend behandeling. “Met een reeks fundamentele experimenten hebben we kunnen aantonen dat je de emotionele component wist, maar de feitelijke herinnering intact laat. Met andere woorden: de herinnering blijft, maar de patiënt voelt er geen angst meer bij. Het is een snelle en zeer effectieve behandeling, want 80 procent van de behandelde patiënten blijkt binnen één sessie van zijn of haar angst af te zijn. We onderzoeken de methode momenteel bij veteranen die aan oorlog gerelateerde PTSS lijden en bij zorgmedewerkers die in de coronapandemie getraumatiseerd zijn. Ik denk dat deze behandeling ook interessant zou kunnen zijn voor de politie.”

Door: Nationale Zorggids