Bange ouderen van zorgcentrum Bloemhof worden geteisterd door hangjongeren

De bewoners van woonzorgcentrum in Ten Boer worden constant lastig gevallen door hangjongeren. Verpleegkundige Annemieke Sterenberg vraagt zich wanhopig af waar de ouders zijn. Afgelopen week waren het namelijk jonge kinderen die de ouderen lastig vielen. “Tien, elf jaar zijn ze. Ze kwamen zelfs met de fiets naar binnen!” Dit meldt RTV Noord.

“Ze slepen met de stoelen en maken rotzooi”, zegt Sterenberg. Ze verteld dat ze in de avond na acht uur binnen kwamen met hun fietsen, terwijl de bewoners juist op dat tijdstip naar bed willen. “Die willen gaan slapen, maar dat durven ze niet, omdat die jongelui hier binnen rennen in de hal.”
 
Sterenberg vindt het erg problematisch. “Want nu moeten wij opletten dat die jongens niet steeds binnen komen, waardoor we de bewoners niet op bed kunnen helpen. Bewoners dus weer boos. En bang. Het is gewoon vervelend. Het belet ons bij het doen van onze zorg.” Voor nu doet de verpleegkundige de voordeur in de avond op slot. “Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, want nu kan het bezoek er niet in.” 

Diefstal

Ze meldt dat de 10-jarigen namelijk ook producten stelen. “Dan lopen ze rond met mondkapjes die ze jatten, die we hier heel bewust ter bescherming van de ouderen hebben liggen.” Maar dit is niet de eerste groep waar zij last van heeft.
 
Enkele weken geleden kwam er ook al jongeren binnen die overlast veroorzaakte en drinken stalen. “Dat was een andere groep, van veertien, vijftien jaar oud, die ook hele harde muziek aanhad. Ook die kwamen trouwens binnen en stalen chocolademelk. We hebben sindsdien contact met een jongerenwerker van de gemeente, omdat de bewoners gewoon bang zijn, terwijl die zich hier veilig moeten voelen.”

Hangplek

Het plein voor de Bloemhof is een regelrechte hangplek geworden volgens Sterenberg. “Het is gewoon een rotzooitje rondom Bloemhof. Overal liggen blikjes en sigarettenpeuken.” Laatst was de overlast zo heftig, dat de verpleegkundige uiteindelijk maar de politie heeft gebeld. “Die zijn inderdaad langsgereden, maar toen vlogen ze met hun hoodies op natuurlijk alle kanten op.”

Melding

Een woordvoerder van politie noemt het een vervelende situatie. “We zullen dit in de gaten houden. Als dit vaker gebeurt, dan zullen we samen met de mensen van Bloemhof en hopelijk ook met de ouders van die kinderen kijken wat we hier aan kunnen doen. Het is een lastige situatie.”
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch