Cel en tbs voor man die in waan van drugs zijn vrouw bijna doodstak in ziekenhuis

In het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft ontpopte zich in de zomer van 2023 een flink drama in een ziekenhuiskamer: een man stak zijn eigen vrouw neer, terwijl hun zieke zoontje daar lag te slapen. Salman K. had cocaïne gebruikt en had daardoor last van achtervolgingswanen. Hij stak zijn vrouw met een schaar in haar hals, oor, schouder en hand, ze overleefde het ternauwernood. K. moet vier jaar de cel in en heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Dit meldt Omroep West.

De man heeft zijn daden bekend en geeft toe een grote fout te hebben gemaakt door cocaïne te gebruiken. Hij kreeg daardoor last van achtervolgingswanen. Zijn vrouw wilde dat hij wegging uit de ziekenhuiskamer van hun zoontje. Toen K. de kamer niet verliet, moest er beveiliging aan te pas komen, maar voordat die ter plekke was stak hij zijn vrouw neer. Vervolgens vluchtte hij met zijn bestelbus en reed hij richting Rijswijk. K. ramde daarbij zeven auto’s maar moest stoppen toen hij zijn voorband verloor.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens de rechter is K. schuldig bevonden aan poging tot doodslag op zijn vrouw. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar door zijn cocaïneverslaving en narcistische stoornis. De straf valt daarom lager uit dan de eis, maar hiervoor in de plaats komt wel een verplichte behandeling in een tbs-kliniek. Aan het aantal jaren tbs is geen maximum gesteld door de rechter.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky